Author Topic: ~ Sambar ~  (Read 1359 times)

Offline MysteRy

~ Sambar ~
« on: August 17, 2012, 01:38:45 PM »
Arachu Vitta Sambar



Ingredients

Thur dal (cooked and mashed) – 1½ cups
Drumsticks (cut) – ½ cup
Onion (chopped) – 2
Tomatoes (chopped) – 2
Tamarind extract – ½ cup
Oil - 4 tbsp
Dry ingredients:
Bengal gram dal (channa dal) – 2 tbsp
Coriander seeds (dhania) – 2 tbsp
Red chillies – 6
Fenugreek seeds (methi) – 1 tsp
Coconut (shredded) – 3 tbsp

Powder ingredients:

Sambar powder – 1tbsp (optional)
Chilli powder – 1 tsp
Turmeric – a pinch
Salt – as needed
Seasoning ingredients:
Mustard seeds – 1 tsp
Split urad dal – 1 tsp
Curry leaves – 1 sprig




Method

Fry the dry ingredients in a pan, adding a tsp of oil and till the coconut becomes a little dry. Let it cool and then dry grind to a powder.
Cook drumstick with a pinch of turmeric, with enough water. Heat oil in a pan and add chopped onions.
Fry till the onions turn brown and then add tomatoes. Once the tomatoes turn mushy add the ground powder and the other powder ingredients. Add cooked drumsticks, dal and the tamarind extract.
Add two cups of water and let it cook for 15-20 min on medium heat. Heat oil in another pan, add seasoning ingredients and once the mustard starts to splutter add to the sambar mixture. Turn off the heat and serve with rice.

Offline MysteRy

Re: ~ Sambar ~
« Reply #1 on: August 17, 2012, 01:42:51 PM »
Podalangai Sambar



Ingredients

Podalangai - 1/2 cup ( chopped) (i used frozen)
Onion - 1 (sliced)
Tomato - 1 (chopped)
Toor dal - 1/2 cup
Turmeric powder - 1/2tsp
Sambar powder - 1tbsp
Tamarind - amla size
Red chillies - 3
Curry leaves - a few
Mustard seeds - 1tsp
Vendhayam /fenugreek - 1/4tsp
Urad dal - 1/2tsp
Perungayam/Asafoedita - a pinch
Oil -2tsp


Method

Pressure cook Toor dal with little bit of salt and turmeric powder and keep it aside.
In a pressure cooker, put 3/4 of the sliced onion,tomatoes,pudalanagi and salt.Presuure cook these for 1 whistle and switch off the heat.
After the pressure is gone, open the cooker and turn on the heat on medium .Now add tamarind water and sambar powder one at a time.Let it boil till the raw smell goes.
In another pan, heat 2 tsp of oil and fry mustard,urad dal,vendhayam,red chillies, curry leaves and rest of the onion.Pour these into the sambhar.Serve hot with rice.

Offline MysteRy

Re: ~ Sambar ~
« Reply #2 on: August 17, 2012, 01:45:05 PM »
Passi Paruppu Sambar



Ingredients

1. Moong Dal 1/2 cup
2. Green Chillies 2
3. Pearl Onions 10
4. Hing
5. Turmeric Powder
6. Sambar Powder - 1 tsp
7. Tamarind water 1/4 cup
8. Tomatoes 2
9. Vegetables - Drum Stick, Brinjal, Carrot, Potato - One or in a Combine.
10. Salt to taste.
11. Fenugreek Seeds 1/4 tsp

For Tempering:
1. Mustard seeds
2. Curry Leaves

Method

1. Pressure cook Dal by adding Green Chillies, Turmeric, Tomatoes and Fenugreek seeds. Mash them nicely and keep it aside.
2. Heat Oil in a Kadai or Pan, add Mustard seeds and Curry leaves, then add Onion and fry well.
3. Add remaining Vegetables and fry for a minute.
4. Now goes Tamarind Water, Sambar Powder and Hing.
5. Cook till the raw smell goes from Tamarind, now add mashed dal and 1/2 cup water and bring it to a boil.
6. Garnish with Coriander leaves.

Offline MysteRy

Re: ~ Sambar ~
« Reply #3 on: August 17, 2012, 01:53:08 PM »
கதம்பச் சாம்பார்…



தேவையான பொருள்கள்:

அவரைக்காய், கொத்தவரங்காய், தடியங்காய், பரங்கி, பூசணி, கத்திரி, புடலை, சேனை, வாழை, காராமணிக்காய், பச்சை மொச்சை, நிலக்கடலை…

உருளைக் கிழங்கு, பீன்ஸ், கேரட், குடமிளகாய், முருங்கை, தக்காளி..(விரும்பினால் மட்டும். சிலர் நாட்டுக்காய் தவிர மற்றவை இந்த நாள்களில் சேர்ப்பதில்லை. ஆனால் பொதுவாக சாம்பாரில் இவையும் சுவை சேர்க்கும்.)

புளி – பெரிய எலுமிச்சை அளவு
துவரம் பருப்பு – 1/2 கப்
சாம்பார்ப் பொடி – 2 டீஸ்பூன்
பச்சை மிளகாய் – 3
மஞ்சள் தூள் -  1 டீஸ்பூன்
உப்பு -  தேவையான அளவு
கொத்தமல்லித் தழை -  சிறிது

மசாலா அரைக்க:
காய்ந்த மிளகாய் – 1
தனியா – 1 டேபிள்ஸ்பூன்
தேங்காய்த் துருவல் – 2 டேபிள்ஸ்பூன்
கொத்தமல்லித் தழை – சிறிது

தாளிக்க -  எண்ணை, கடுகு, உளுத்தம் பருப்பு, பெருங்காயம், கறிவேப்பிலை




செய்முறை:

புளியை இரண்டு மூன்று முறைகளாகக் கரைத்துவைத்துக் கொள்ளவும்.
துவரம்பருப்பை குக்கரில் வேகவைத்துக் கொள்ளவும்.
காய்கறிகளை பெரிய துண்டங்களாக நறுக்கி, பயறுகளுடன் உப்பு, மஞ்சள்தூள் சேர்த்து வேகவைத்துக் கொள்ளவும். பெரிய அளவில் நறுக்குவதால் இதையும் குக்கரிலேயே தண்ணீர் சேர்க்காமல் வேகவைக்கலாம்.
காய்ந்த மிளகாய், தனியா, தேங்காய்த் துருவலை சிறிது எண்ணையில் வறுத்து, கொத்தமல்லித் தழையுடன் சேர்த்து அரைத்துக் கொள்ளவும்.
வாணலியில் எண்ணையைச் சூடாக்கி, கடுகு, உளுத்தம்பருப்பு, பெருங்காயம், கறிவேப்பிலை, இரண்டாகக் கீறிய பச்சை மிளகாய் தாளிக்கவும்.
கரைத்து வைத்துள்ள புளி, அரைத்து வைத்துள்ள மசாலா, வேகவைத்துள்ள காய்கறிகள், சாம்பார்ப் பொடி, தேவைப்பட்டால் இன்னும் கொஞ்சம் உப்பு, தண்ணீர் சேர்த்துக் கொதிக்க விடவும்.
பச்சை வாசனை போனதும், வேகவைத்துள்ள பருப்பைச் சேர்த்து மேலும் ஐந்து நிமிடங்களுக்குக் கொதிக்க வைத்து இறக்கவும்.
கொத்தமல்லித் தழை நறுக்கிப் போட்டு பரிமாறவும்.

Offline MysteRy

Re: ~ Sambar ~
« Reply #4 on: August 17, 2012, 01:58:15 PM »
Murungaikkai Sambar



Ingredients

1 cup of thuar dal
½ tsp of turmeric powder
A small lime sized ball of tamarind
2-3 drumsticks, each cut into 3” pieces
2 tsps of homemade sambhar powder or store bought of your choice
Salt-to taste

To temper

A tbsp or refined oil
½ tsp of mustards
½ tsp of urad dal
2 pinches of hing/perunkayam
10-15 small sized pearl onions/chinna vengayam/ulli
3 green chillies slit lengthwise
A stalk of curry leaves/karuveppilai
Cilantro/kothamalli


Method

1.Soak tamarind in warm water.Extract the thick pulp.

2.Pressure cook dal in enough water with turmeric powder.

3.Heat oil in a deep pan,keeping the flame medium, splutter mustards and brown the urad dal.Add hing.Immediately add the onions and green chillies , sauteing continuously.Add the curry leaves.

4.Add about 2 cups of water to the pan.when it boils add the drumstick pieces, close the pan with a lid and simmer till they are ‘almost’cooked.

5.Add ½ tsp of salt and the tamarind extract and let it simmer for a few minutes.Now add the sambhar powder,stirring slowly to avoid lumps.

6.Open the cooker,strain the water on top,(keep this aside and add lastly to the sambhar if too thick)and mash the dal well with the round end of a ladle.Add dal to the pan,letting it simmer for 10 more mins.

7.Check salt and the consistency of the sambhar,as it should not be too thick or too watery.Garnish with chopped cilantro and serve hot with rice.